Flexibla arbetsutrymmen på uppgång överträffar den traditionella kontorsmarknaden

Flexibla arbetsutrymmen på uppgång överträffar den traditionella kontorsmarknaden

31
maj
2023
Steen Uno
I kölvattnet av pandemin och effekten av hybridarbete verkar marknaden för flexibla arbetsutrymmen under första halvan av 2023 upprätthålla en övertygande tillväxt och öka avståndet till den traditionella kontorsindustrin.
31
maj
2023
Steen Uno

  

 

Ändå, halvvägs genom 2023, fortsätter det flexibla arbetsutrymmet sin betydande globala tillväxt och framgångsrika svit men också en hotfull omvandling av den traditionella kontorsuthyrningsmarknaden.

De hybrida arbetsflödena motiverar kraftfullt arbetsgivare att välja bort sina traditionella kontorsuthyrningar och prioritera platser som matchar miljöerna där anställda har blivit vana vid att arbeta idag.

I den nya  MatchOffice Industry Survey 2023, rapporterar fyra av fem av de intervjuade europeiska kontorsleverantörerna en nuvarande genomsnittlig kontorsbeläggning på över 70% - en fjärdedel av dem till och med mer än 90%.

Samtidigt kämpar många fastighetsägare och investerare i USA och andra globala städer också för att driva upp beläggningsgraden för sina ofta mycket stora traditionella kontorsuthyrningar till eller ens nära 50%.

Delad marknad

Under dessa månader varnar branschexperter för förväntade drastiska fall i fastighetsvärderingar orsakade av krav på traditionella kontorsuthyrningar som dyker ner i konkurrens med flexutrymmena.

"Man kan säga att utvecklingen ger kontorsägare och investerare av gammaldags uthyrningar uppenbara marknadsmöjligheter att diversifiera sina tillgångar omedelbart med uppdaterade flexibla produkter och kontrakt," säger MatchOffice VD Jakob Dalhoff.

 

 



Hybrida arbetsmönster motiverar starkt arbetsgivare att hoppa av traditionella 
uthyrningar och prioritera platser som matchar miljöerna där kontorsanställda har 
blivit vana vid att arbeta idag.                                     Foton: iStock

 

 

Efter pandemin har globala kontorsföretag varit upptagna med, men också till stor del framgångsrika, att prioritera sina anställdas nya behov av flexibilitet, upplevelse och välbefinnande.

Allt tyder på att vi under 2023 kommer att se den globala marknaden för flexibla arbetsutrymmen ytterligare accelerera sin tillväxt, drivet av populariteten av de nya hybrida arbetsflödena och de växande kraven på kostnadseffektiva flexkontor," tillägger Jakob Dalhoff.

Fortsatt ökning

MatchOffice Industry Survey 2023, baserat på aktuella svar från 1,421 kontorsföretag i 58 länder, visar att mer än en av två (56%) europeiska leverantörer förväntar sig ytterligare ökningar i sin kontorsbeläggning under andra halvan av 2023.

73,6% av de svarande europeiska leverantörerna av flexibla arbetsutrymmen behåller samma initiala kontraktslängd som 2022. Behovet av att begära kortare kontrakt verkar minska avsevärt jämfört med det senaste post-pandemiska året.

 



MatchOffice Industry Survey 2023 rapporterar att fyra av fem europeiska kontors 
leverantörer visar en genomsnittlig kontorsbeläggning på över 70%, en fjärdedel av 
dem till och med mer än 90%.                                               MatchOffice Grafik

 

"Inte bara har den flexibla kontorsmiljön möjliggjort för företag att inse betydande besparingar vid en tid då många fortfarande kämpar för att återhämta sig från de ekonomiska förlusterna av pandemin.

Särskilt har det flexibla arbetsutrymmet uppnått sin stormiga popularitet bland kontorsarbetare eftersom det kan erbjuda dem en behaglig avslappnad atmosfär samt tillgänglighet och social kontakt med kollegor när de efterfrågar det," kommenterar Jakob Dalhoff.

Behov av omtänkande

Dessutom rapporterar MatchOffice Industry Survey 2023 att hälften av Europas kontorsleverantörer, knappt halvvägs genom 2023, kan se fram emot högre hyrespriser än förra året.

55,1% av dessa rapporterande europeiska operatörer förväntar sig stabiliserade hyrespriser under årets återstående månader - 33,1% bedömer att det kan finnas möjligheter att tjäna på måttliga prisökningar.

  



"
Allt tyder på att vi genom 2023 kommer att se de globala marknaderna för flexibla 
arbetsutrymmen ytterligare accelerera sin tillväxt, drivet av den enorma populariteten 
hos de hybrida arbetsflödena," kommenterar MatchOffice VD Jakob Dalhoff.

 

Liknande aktuella undersökningar bekräftar alla att kontorsarbetsplatser och miljöer i framtiden kommer att vara flexibla, hybrida och decentraliserade i deras inredning, design och administration.

Därför är krisdrabbade traditionella kontorsuthyrningar under tryck, och de måste brådskande omvärdera nya teknologier, kreativitet och social anda i sina nuvarande rumsfunktioner och faciliteter.

Utrustad för tillväxt

"Kontorsuthyrningsindustrin kämpar intensivt för att anpassa sig till de föränderliga kundbehoven genom att erbjuda dem större flexibilitet, teknikaktiverade tjänster, säkra arbetsmiljöer och mycket mer.

Marknaden stärks med nya kommande aktörer och partnerskap mellan etablerade operatörer. Men det flexibla arbetsutrymmet verkar bekvämt utrustat för fortsatt tillväxt och innovation," påpekar Jakob Dalhoff.  ●

 


The MatchOffice Industry Survey 2023

 


Läs mer här:
MatchOffice Industry Survey 2022
MatchOffice Industry Survey 2021

MatchOffice Industry Survey 2020
MatchOffice Industry Survey 2019
MatchOffice Survey Report 2018
MatchOffice Survey Report 2017
MatchOffice Survey Report 2016

 

 

Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp