Ny undersökning: AI och holistisk design uppgraderar kontorsmiljön

Ny undersökning: AI och holistisk design uppgraderar kontorsmiljön

30
maj
2024
Steen Uno
Med covid-19-pandemin bakom oss kämpar en fortfarande bräcklig global marknad för hyresvärdar hårt för att behålla och attrahera hyresgäster genom att uppgradera, eller till och med bygga om sina föråldrade fastigheter.
30
maj
2024
Steen Uno


 


Artificiell intelligens, innovation, nya holistiska synsätt på kontorsdesign och brådskande uppgraderingar av föråldrade kontorsutrymmen och områden.

Mitt i beläggningskrisen fokuserar kontorsuthyrningsbranschen på att behålla hyresgäster genom att modernisera sina fastigheter och arbetsytor. Detta inkluderar nya designlösningar, den senaste AI-tekniken, wellness-funktioner, hållbarhet och andra banbrytande faciliteter.

Enligt den nya  MatchOffice Industry Survey 2024, rapporterar sju av tio intervjuade europeiska kontorsleverantörer att AI påverkar deras dagliga verksamhet. 23% av dem påverkas i betydande utsträckning och 10% i hög grad. Liknande studier visar att kontorsägare världen över ständigt uppgraderar sina fastigheter och investerar i ny teknik, inklusive AI. De satsar även på förbättringar av gemensamma utrymmen, wellness, matsalar med mera.


Holistiskt förhållningssätt

"Just nu fokuserar flexibla arbetsplatser på att skapa holistiska kontorsmiljöer med exklusiva utrymmen och investeringar i teknisk innovation och uppgraderingar. Nyckelorden är att optimera utrymmesutnyttjandet och förbättra medarbetarnas upplevelse. Hyresvärdarna arbetar hårt för att behålla sina nuvarande hyresgäster," säger Jakob Dalhoff, VD för MatchOffice.

 



Kontorshyresvärdar över hela världen gör stora ansträngningar för att uppgradera sina 
fastigheter genom att investera i ny teknik, inklusive AI, och förbättra sina gemensamma 
utrymmen och hälsofaciliteter, etc.                       Bilder: AI-generated by copilot.microsoft.com

 

Marknaden visar en stor efterfrågan på flexibelt designade, högkvalitativa kontorsmiljöer med moderna bekvämligheter och bra lägen. Företagshyresgäster prioriterar miljövänlig design och integrerad användarcentrerad teknik som beröringsfria system och AI-drivna mötesrum, tillägger Dalhoff. 


Växande optimism

Den senaste  MatchOffice Industry Survey for 2024, baserad på svar från 1 472 leverantörer och operatörer av arbetsytor i 58 länder, visar på stabilisering och konsolidering av både kontorsbeläggning och hyresnivåer jämfört med 2023.

Bland de europeiska leverantörerna förväntar sig två tredjedelar att behålla samma initiala kontraktslängd, och en av fyra planerar att förlänga sina hyresperioder under 2024.

 


 



Under andra halvåret förväntar sig nästan varannan (48,3%) av de europeiska 
kontorsuthyrarna en högre beläggningsgrad - en liten ökning jämfört med förra året. 
                                                                                                          Grafik från MatchOffice

 

Hälften av respondenterna i Europa förutspår att de under 2024 kommer att kunna höja sina hyresnivåer och därmed bidra till marknadsdynamiken.

I USA, trots utmaningar på hyresmarknaden, spirar optimismen bland nordamerikanska kontorsleverantörer. Hela 52,8% av dem ser positivt på sin närmaste framtid, jämfört med 34,6% förra året, och 29,4% är till och med entusiastiska över marknadsutsikterna, jämfört med 22,2% året innan.

 

Den nya skådespelaren

MatchOffice Industry Survey 2024 belyser den ökande användningen av innovativa AI-lösningar av globala kontorsuthyrare och hyresoperatörer, vilket understryker den växande rollen för artificiell intelligens i hyresbranschen.


 



"AI har redan en inverkan på design och konstruktion av kommersiella fastigheter,
dataanalys av byggnadsdesign, material och energiförbrukning", påpekar MatchOffice VD
Jakob Dalhoff påpekar.



Undersökningen visar att AI:s inverkan på den dagliga affärsverksamheten och arbetsflödena på kontoren varierar avsevärt mellan olika länder och kontinenter. I Europa rapporterar 23% av de intervjuade hyresvärdarna en betydande påverkan, och 10% rapporterar en omfattande påverkan från AI-implementering.

I USA använder 34% av hyresvärdarna artificiell intelligens i anmärkningsvärd utsträckning och 29% i stor utsträckning. I Asien använder så många som 49% av hyresvärdarna AI-verktyg i hög utsträckning och 36% i mycket hög utsträckning. ●

  

 

Read the MatchOffice Industry Survey 2024

 


Read more:
MatchOffice Industry Survey 2023
MatchOffice Industry Survey 2022
MatchOffice Industry Survey 2021

MatchOffice Industry Survey 2020
MatchOffice Industry Survey 2019
MatchOffice Survey Report 2018
MatchOffice Survey Report 2017
MatchOffice Survey Report 2016

 

 

Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp