Två dagar av distansarbete håller dig lika effektiv och värdefull som på kontoret

Två dagar av distansarbete håller dig lika effektiv och värdefull som på kontoret

03
sep
2024
Steen Uno
Kontorsanställda som arbetar hemifrån två dagar i veckan är lika effektiva, produktiva och har lika stor chans att bli befordrade som kollegor som arbetar heltid på kontoret. Detta enligt den största studien på ämnet hittills.
03
sep
2024
Steen Uno


Logotyp för Steen Uno, journalist

Kontorsanställda som arbetar hemifrån två dagar i veckan är lika effektiva, produktiva och har lika stor chans att bli befordrade som kollegor som arbetar heltid på kontoret. Detta enligt den största studien på ämnet hittills.

En nyligen genomförd undersökning av mer än 1 600 anställda på ett av världens största resebolag online, Trip.com, visar att de som arbetar hemifrån två dagar i veckan är lika produktiva och befordringsbara som kollegor som arbetar heltid från kontoret.

Studien, som är den mest omfattande hittills, publicerades i juni av den amerikanska experten på distansarbete, Nicolas Bloom, i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature.

"Resultaten talar för sig själva: Hybridarbete är en vinst för både för produktiviteten, prestationen och jobbsäkerheten," säger Nicolas Bloom, professor i ekonomi vid Stanford School of Humanities and Sciences.

"Vår nya studie ger starka bevis på varför 80 % av de amerikanska företagen idag erbjuder sina anställda någon form av distansarbete, och varför de resterande 20 % som inte gör det sannolikt drabbas av dess konsekvenser."

 


Stora besparingar

Fyra år efter att COVID-19-pandemin förändrade arbetsmönstret globalt, delar cirka 100 miljoner anställda världen över nu upp sin arbetsvecka mellan hem och kontor.

Idag har många hybridarbetande kontorsanställda yrken som t.ex. advokater, revisorer, marknadsförare, mjukvaruutvecklare och andra med högre utbildning.

 

Bilder som visar människor som arbetar hemma

Den nya studien visar att anställda som arbetar hemifrån två dagar i veckan är lika 
produktiva och precis lika relevanta för befordran som sina kollegor som arbetar heltid 
på kontoret.                                                                                                               Foto: iStock.

 

"Studien påvisar också att uppsägningarna på Trip.com minskade med hela 33 % bland de anställda som övergick från att arbeta heltid på kontoret till ett hybridschema," tillägger Nicolas Bloom.

Kvinnor, icke-chefer och anställda med långa pendlingsavstånd var minst benägna att säga upp sig när deras kontorsresor minskade till tre dagar i veckan. Trip.com uppskattar att minskad personalomsättning har sparat företaget miljontals dollar.

 


Omvänd skepsis 

De anställdas resultat påverkades inte negativt de dagar som distansarbete utfördes. Bevisen kunde ses svart på vitt genom prestationer, befordran eller antalet kodrader som en programmerare producerade. Trip.coms hybrid- och distansarbetande testpersoner presterade lika bra som kollegor som arbetade heltid på företagets fysiska kontor.

 

Bild av kvinnan arbetar i hemmet

Anställda som arbetade hemifrån på Trip.com presterade lika bra som sina kollegor som 
arbetade heltid på företagets fysiska kontor.

 

Före testperioden trodde många chefer att distansarbete skulle skada produktiviteten. Det på grund av distraktioner från personliga sysslor hemma som tvätt eller en allmän brist på arbetsdisciplin.

I slutet av studien ändrade 395 chefer sina initialt negativa uppfattningar om produktivitet till mycket positiva, en förändring som överensstämmer med andra forskningsresultat som betonar hur anställda kan upprätthålla produktiviteten när de arbetar hemifrån.

 


En vinn-vinn-situation

De positiva och konstruktiva resultaten av testperioden ledde sedan till att Trip.com förlängde testperioderna med hybridarbete och distansarbetsdagar.

Oavsett hur man ser på det kommer minskade uppsägningsnivåer att hjälpa företag att minska kostnaderna för att rekrytera, introducera och utbilda nya anställda.

  

Bild av hybrid som arbetar, mor och dotter vid bordet

Rätt hantering av de anställdas två- eller tre dagar av distansarbete per vecka kan hjälpa 
företaget att upprätthålla sin nivå av mentorskap, kulturbyggande och innovation.

 

"För skeptiska företagsledare understryker vår studie att deras farhågor om att hybridarbete gör mer skada än nytta är klart överdrivna," avslutar Nicolas Bloom.

"Om man hanterar två eller tre dagar av distansarbete i veckan på rätt sätt kan företaget upprätthålla sin nivå av mentorskap, kulturbyggande och innovation. Ur ett ekonomiskt-politiskt perspektiv skapar hybridarbete endast en vinn-vinn-situation." ●



Bilder på olika nyheter i septemberLäs mer här:
Stanford.edu: Study finds hybrid work benefits companies and employees
Sciencedaily.com: Hybrid work is a 'win-win-win' for companies & workers
Fastcompany.com: New study finds that hybrid work boosts morale—and profits
Nature.com: Working from home improves retention without damaging performance

 

 

 

 

 

 

 

Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp