År 2030 kommer de flesta kontorsanställda att arbeta fyra dagar i veckan globalt

År 2030 kommer de flesta kontorsanställda att arbeta fyra dagar i veckan globalt

29
maj
2024
Steen Uno
Ett växande antal pilotprojekt visar att både företag och anställda är nöjda med en övergång till en fyradagars arbetsvecka. Detta är inte bara är genomförbart utan kan även öka arbetsplatsens totala produktivitet.
29
maj
2024
Steen Uno




De flesta brittiska företag som deltog i världens största försök med fyradagarsvecka har nu gjort detta till en permanent lösning.

Av de 61 företag- och organisationer som deltog i ett av de sex månader långa brittiska pilotprojekten från juni till december 2022, håller 54 (89%) fortfarande fast vid den förkortade arbetsveckan efter ett år, och 31 (51%) har bekräftat att förändringen är permanent. 

Rapportering från deltagarna i pilotprojekten visar på högre effektivitet, gladare medarbetare och ökad arbetstillfredsställelse.

I en uppföljande undersökning uppgav över hälften (55%) av de deltagande cheferna att fyradagarsveckan, där de anställda arbetar endast 32 timmar men bibehåller full lön, haft enbart positiva effekter på deras företag.


Framtida standard

82% av de tillfrågade rapporterade att införandet av en fyradagars arbetsvecka hade förbättrat medarbetarnas välbefinnande och mentala hälsa. Dessutom ansåg 32% att strategin förbättrat företagets rekryteringsinsatser. 

En liknande undersökning av UK 4-Day Week Campaign visade att 58% av deltagarna förväntar sig att fyradagarsveckan kommer att bli standard på arbetsmarknaden till 2030.

  

4-dages_uge_succes_2

Ökad effektivitet, gladare medarbetare och betydligt ökad arbetstillfredsställelse är de 
positiva rubrikerna på 4-dagars testkursen som uttryckts av både anställda och 
arbetsgivare.                                                                  Foton: iStock                                                   


"Detta är ett stort genombrott för rörelsen mot en fyradagars arbetsvecka. Inom olika sektorer visar resultaten att fyradagarsveckan utan löneavdrag lätt kan fungera," säger Joe Ryle, chef för 4 Day Week Campaign. Han menar att den förkortade arbetsveckan leder till mindre utbrändhet och gör medarbetarna gladare och mer fokuserade i sina roller. Ett flexibelt arbetsflöde bidrar till att locka till sig och behålla duktiga medarbetare.


Lagstadgad fyradagarsvecka i Europa

I Europa blev Belgien det första landet att lagstifta om fyradagarsvecka utan löneavdrag. Den nya lagen, som lanserades i november 2023, ger anställda möjlighet att själva välja om de vill arbeta fyra eller fem dagar i veckan. 

Belgiens premiärminister hoppas att förändringen ska göra landets arbetsmarknad mer flexibel, underlätta balansen mellan arbete och familjeliv, och skapa en mer dynamisk ekonomi.

  

4-dages_uge_succes_3

I Europa blev Belgien det första landet att lagstifta om fyradagarsvecka utan löneavdrag. 
Den nya lagen lanserades i november förra året och gör det möjligt för anställda att 
själva bestämma om de vill arbeta fyra eller fem dagar i veckan.

 

Tyskland, som redan har en av de kortaste arbetsveckorna i Europa med ett genomsnitt på 34,2 timmar, lanserade i februari ett pilotprojekt för en fyradagars arbetsvecka med 45 deltagande företag. Projektet innebär färre möten och mer självständigt arbete, och tidigare liknande försök har fått stöd från fackföreningar, vilket ökar möjligheten att fyradagarsveckan blir standard i framtiden.


Oro för ökad stress

I USA har den oberoende senatorn Bernie Sanders nyligen lagt fram ett lagförslag för att minska den amerikanska standarden från 40 till 32 arbetstimmar per vecka. Trots den initiala entusiasmen varnar dock experter för att kortare arbetsveckor kan leda till ökad arbetspress och stress.

  

4-dages_uge_succes_4

Mitt i den omedelbara entusiasmen över möjligheten till kortare arbetsveckor varnar nu 
allt fler experter för ökad arbetspress och stress.

 

En studie från 2021 av Auckland University i Nya Zeeland observerade 45 anställda på ett medelstort företag som testade en fyradagars arbetsvecka. Många anställda upplevde att de 32 timmarna ledde till en mer stressig arbetsmiljö eftersom de var tvungna att hantera samma arbetsbelastning på kortare tid. Företagscheferna märkte att detta ofta innebar att medarbetarna pressade in sin fulla arbetsbörda på endast 80% av tiden, vilket skapade svårigheter.

 Studien visade också att anställda hade färre interaktioner med kollegor på grund av den ökade stressen att hinna med sina arbetsuppgifter. ● 

 

Läs mer här:
Abcnews.go.com: Does a 4-day workweek work? Companies share results after 1 year
Theguardian.com: 4-day week made permanent for most UK firms in world’s biggest trial
Euronews.com: 4-day week: Which countries are embracing it and how is it going so far?

 

 

 

 

 

 

 

Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp