Europeiska länder som har världens bästa balans mellan arbete och fritid

Europeiska länder som har världens bästa balans mellan arbete och fritid

27
maj
2024
Steen Uno
Endast Nya Zeeland och Australien kan mäta sig med en rad västeuropeiska länder när det gäller balansen mellan arbete och privatliv, det vill säga harmonin mellan de anställdas arbetsliv och fritid.
27
maj
2024
Steen Uno


De skandinaviska länderna, Italien, Frankrike och Spanien utmärker sig genom sin förmåga att upprätthålla några av världens mest hälsosamma- och harmoniska balanser mellan arbete och privatliv. Enligt en färsk rapport från OECD ligger Italien i topp, följt av Danmark, Norge och Spanien, när det gäller att prioritera balansen mellan arbete och fritid bland företagens anställda.

HR- och rekryteringsföretaget Remote har rankat Nya Zeeland som ledare i sitt Global Life-Work Balance Index, före Spanien, Frankrike, Australien och Danmark.

Indexet tar hänsyn till faktorer som årlig semester, lägsta lagstadgade sjukpenningprocent och längden på betald mammaledighet. OECDs data om balansen mellan arbete och fritid analyserar hur många timmar anställda arbetar samt hur mycket tid människor ägnar åt fritid och personlig vård i de 22 medlemsländerna.

 

Mer fritid

Nya Zeeland, som rankas högst av Remote, erbjuder sina anställda 26 veckors betald mammaledighet, en relativt hög minimilön, 32 dagars årlig semester och en lagstadgad sjukersättning på minst 80 procent.

"Nya Zeelands kulturella inställning till balans mellan arbete och privatliv är svårslagen. Människors högsta prioriteringar är familj, välbefinnande, rekreation och resor. De anser sin tid som det mest värdefulla i sammanhanget" säger Remote.

 

Work-life_3

"Nya Zeelands kulturella inställning till balans mellan arbete och privatliv är svårslagen. 
Människors högsta prioriteringar är familj, välbefinnande, rekreation och resor. De 
anser sin tid som det mest värdefulla i sammanhanget," säger Remote.                     Foton: iStock

 

OECD-ledaren, Italien, har heltidsanställda som tillbringar 69% av sin dag, det vill säga 16½ timmar, på personlig vård och fritidsaktiviteter. Detta är 1½ timme mer än OECD-genomsnittet, vilket gör Italien till den OECD-nation där människor har mest fritid.

"Efterföljaren, Danmark, har en hög skattesats som bidrar till ett starkt välfärdssamhälle med tillgång till gratis utbildning och sjukvård. Anställda har 36 dagars årlig semester, 100% sjukpenning och allmän sjukförsäkring. Precis som Norge anses Danmark vara ett av de mest HBTQ+-vänliga landet i Europa," påpekar Remote.

 


Före lönekrav

Enligt organisationens forskning om arbetsliv och privatliv arbetar 10% av de anställda i OECD-länderna mer än 50 timmar per vecka. Manliga arbetstagare utgör 14% av den statistiken, medan kvinnor står för 6%.

Mexiko har den högsta andelen anställda, 27%, som arbetar betydligt fler betalda timmar per vecka. Därefter följer Turkiet med nästan 25% och Colombia med 24%.

 

Work-life_2.png

Arbetsmarknadens yngre generationer sätter särskilt stort värde på balansen mellan 
arbete och privatliv. De prioriterar flexibilitet, möjligheten till hybridarbete och psykiskt 
välbefinnande högre än lönekrav och förmåner.                            

 

Särskilt arbetsmarknadens unga generationer värdesätter balansen mellan arbete och privatliv genom att prioritera flexibilitet, möjligheter till hybridarbete och psykiskt välbefinnande framför lönekrav och förmåner. Ny internationell forskning visar att arbetssökande prioriterar balans mellan arbete och privatliv framför lön och förmåner, där 65% av de tillfrågade i England och 63% i USA föredrar balans mellan arbete och privatliv framför högre lön.

Framför allt verkar arbetsmarknadens yngre generationer, som Millennials och Gen Z, värdesätta balansen mellan arbete och privatliv genom att prioritera flexibla möjligheter för hybridarbete och psykiskt välbefinnande på sin framtida arbetsplats.

 


USA rankas på 53:e plats

Med Finland, Danmark, Schweiz, Nederländerna och Sverige som anses vara bland de mest nöjda nationerna i världen, verkar Europa onekligen vara den lyckligaste kontinenten.

USA, som ofta kritiseras för att inte vara särskilt arbetarvänligt, hamnar på 53:e plats i Remote-indexet, främst på grund av avsaknaden av lagstadgad årlig semester- och sjuklön, samt avsaknaden av ett allmänt sjukvårdssystem.  ●

 

 

MO_News_June_2024Läs mer här:
Remote.com: Global life-work balance index
Bbc.com: Five countries with the best work-life balance

Oecdbetterlifeindex.org: Work-life balance in detail by country
Linkedin.com/pulse: 10 tips to create work-life balance

 

 

 

 

 

 

 

Våra medlemskap
  • MatchOffice medlemslogotyp
  • MatchOffice medlemslogotyp